whysartresaidno

Det finns ingen riktigt mening bakom namnet, det bara blev så

Dimma (igen)

Kategori: Allmänt

Lillördag

Kategori: Allmänt

Jag har alldeles för många kvitton i fickan
så pass många
att jag skulle kunna skriva en progglåt
klockan är för mycket
godnatt

*suggestivt outro som insunerar 2 verser till*


Puss!

Livets intrig är lite för svår för Hollywood

Kategori: Allmänt

Det blir lite snett för oss som växt upp med filmen. Man får en lätt snedvriden bild av livet. För i standardmanuset som det flesta manusförfattare arbetar efter finns det bara plats för två, kanske tre motgångar. Sen blir allt bra eller så dör allt annat, det beror lite på genre. Och efter att vi sett alla dessa filmer så förväntar vi oss lite granna att det ska vara så. Två eller tre motgångar och sen blir vi lyckliga eller dör. Det finns såklart filmer som går utanför det här mönstret. Filmer som rymmer tiotals motgångar, eller filmer som lämnar det öppet för ett helt gäng motgångar i framtiden. Filmer där huvudpersonen varken dör eller blir lycklig. Men det räcker ju inte till, det motsvarar ändå inte verkligheten tillräckligt tydligt. Livets intrig är svårare än så.

Sedan finns det ju böcker såklart. De skall inte glömmas bort. Läste nyss ut John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätta komma in. Den är fylld av motgångar. Räknade inte men det kändes som hundratals. Och visst, han kommer längre än filmerna, men det finns en gräns även för hur lång en bok kan bli. Formatet är kulturens problem, det är svårt att måla den oändlighet en människas liv är. Kulturen i alla dess former misslyckas på den här punkten, i alla fall all kultur jag konsumerat. Processen och Slottet hade kommit nära om man inte läst de sista 30 sidorna, men det gör man ju inte.

Jag tror problemet är att vi förväntar oss att det ska komma ett slut. Men det gör det aldrig. Livet är en lång, lång linje av motgångar, och mellan motgångarna finns luften vi andas; kärlek, tomhet, sorg, glädje osv. Tätheten mellan motgångarna varierar, ibland går det veckor emellan och ibland är det en motgång att vakna. Vad vi vill ha är ett slut, en sista motgång och ett mellanrum som håller livet ut. Men det kommer inga slut, inte förens vi kommer till vår sista motgång och inte kommer förbi, då livet rinner ur vår kropp. Sen kommer inga fler mellanrum.

Och då, då kommer vi nog allt bli lite snopna.

Hela Sveriges längtan i dig, sommaren.

Kategori: Allmänt

Sitter och lyssnar på Markus Krunegård. Var tvungen att skriva nått.

Jag är i lund igen. Samma jobb, annan utsikt. Den ser ut såhär:



Jag stannar inte länge här, det är inte min utsikt. Jag bara lånar den.

Puss!